ОРИГИНАЛЬНЫЕ СТАТЬИ
http://doi.org/10.26347/1607-2499201805-06008-013
Цель исследования. Изучить одиночество людей пожилого возраста как биопсихосоциальный феномен с фокусом на нутритивный статус. Материал и методы. Методом случайного отбора на протяжении 2015–2017 гг. опрошены 340 человек, проживающих дома, в возрасте от 65 до 72 лет с целью определить одиноких людей по двум критериям: одинокое проживание в квартире, наличие высокой степени одиночества по данным опросника Д. Рассела и М. Фергюсона.Результаты. Сформированы 2 группы испытуемых – контрольная и основная. Изучены биопсихосоциальные аспекты геронтологического статуса людей пожилого возраста, живущих дома, с высоким уровнем одиночества в сравнении с людьми с низким уровнем одиночества. Для комплексного подхода к изучению одиночества как биопсихосоциального феномена использованы следующие показатели: мотивация к приему пищи, характер и регулярность питания, антропометрические характеристики статуса питания изучены на основе валидизированного опросника MiniNutritionalAssessment (MNA) в двух частях. Разработан подход к коррекции питания и оценена ее эффективность.Заключение. При выраженном одиночестве у пожилых людей, живущих дома, происходит мотивационно-поведенческое снижение питания с развитием антропометрических изменений в виде снижения индекса массы тела – на 19,5%, мышечной силы – на 20% без достоверной динамики мышечной массы. Внедрение комплексного биопсихосоциального подхода к работе с одинокими пожилыми людьми, живущими дома, в течение 6 мес повышает мотивацию и восстанавливает правильное пищевое поведение на 45%.
Ключевые слова: питание, одиночество, старение, биопсихносоциальный феномен, нутритивный статус
Дата публикации: 2018
Objective. To study the loneliness of elderly people as a bio-psycho-social phenomenon with a focus on nutritive status. Material and methods. 340 people aged 65–72 years living at homewere chosen by the method of random selection. During 2015–2017, they were interviewedto identify two criteria of lonely people: people living alone in apartments, people with a high degree of loneliness according to the questionnaire of D. Russell and M. Ferguson.Results. All the people were divided into two groups: control group and active treatment group. We studied the bio-psycho-social aspects of gerontological status of elderly people with a high level of loneliness (those living at home) in comparison with people with a low level of loneliness. For a comprehensive approach to the study of loneliness as a bio-psycho-social phenomenon, we used the following indicators: motivation for food intake, the nature and the regularity of nutrition, anthropometric characteristics of nutritional status were studied on the basis of a validated questionnaire «Mini Nutritional Assessment (MNA)» in two parts. The approach to the correction of nutrition was developed, and its efficiency was estimated.Conclusion. We revealed that frank loneliness in elderly people living at home was accompanied by motivational and behavioral decrease in nutrition with the development of anthropometric changes in the form of a significant decrease in the body mass index by 19.5%, muscle strength –by 20.0% without a significant dynamics of muscle mass. The introduction of a comprehensive bio-psycho-social approach to the work with lonely elderly people living at home for 6 months increases motivation and restores proper nutritional behavior by 45.0%.
Keywords: nutrition, loneliness, aging, bio-psycho-social phenomenon, nutritive status
Published: 2018